search

Rantasalmi siirtyy valokuituaikaan

Rantasalmelaiset haluavat varmistaa kunnan elinvoiman myös tulevaisuudessa. Tärkeä osa tavoitetta on tavoitettavuus – ja valokuituverkko pitää Rantasalmen tiiviisti kiinni kehityksessä.

Rantasalmi on pieni markkina suurille toimijoille. Ensimmäinen kilpailutus valokuituverkon rakentamisesta järjestettiin jo 2010, mutta silloin ei saatu tarjouksia.

Tilanne muuttui, kun Rantasalmen kirkonkylän taajama-alueesta tuli tukikelpoinen ohjelmakauden vaihtuessa vuonna 2014.

– Ensimmäisessä kilpailutuksessa toteutusalueena oli koko kunta ja sen keskeiset väestötihentymäalueet eivät olleet tukikelpoisia. Kun saimme maaseutuohjelman mukaan ja tiivistimme hankealuetta, tuli projektista operaattoreille kiinnostavampi, Rantasalmen kunnan kehittämispäällilkkö Johanna Keränen iloitsee.

Verkkoa rakentamaan valittiin paikallinen operaattori BLC Telecom.

– Emme olisi voineet toteuttaa hanketta ilman tukea, sillä suuret markkinaehtoiset toimijat eivät olleet kiinnostuneita ja riski olisi ollut pienelle operaattorille liian suuri. Tuen saanti oli merkittävä porkkana operaattorille, sillä sitoumukset ovat pitkiä. Maksatuspäätökset ovat tulleet nopeasti, kiittelee Johanna Keränen.

Oman mutkansa projektiin on tuonut kuitenkin oman käytön vero.

– Voimme vähentää hankkeen kustannuksista arvonlisäveron. Mutta yllätyksenä sen sijaan tuli oman käytön vero, joka kumoaa arvonlisäveron vaikutuksen, Keränen harmittelee.

Eroon teknisistä rajoituksista

Suurin osa rantasalmelaisista ovat olleet hyvin tyytyväisiä parantuneisiin yhteyksiin. Mutta on ollut niitäkin, joiden mielestä olisi pärjätty ilman.

– Kyse on varmasti myös tiedonpuutteesta. Sähkövalon tullessa moni ajatteli päreen riittävän, mutta miten on nyt? Pitäisi pystyä katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen. Valokuidun kanssa ei tule teknisiä rajoituksia palveluiden käyttöön, Johanna Keränen muistuttaa.

Aivan ilmaista verkkoon liittyminen ei ole, mutta onpa suorituskykykin sitten aivan toista luokkaa mokkulaan verrattuna.

– 100-megainen yhteys maksaa kolmisen kymppiä kuussa ja kuitu-TV siihen päälle muutaman euron. Liityntämaksu omakotitaloon 1000 euron luokkaa, mutta asia kannattaa ajatella investointina, vähän kuin sähkö- tai kaukolämpöliittymä, Keränen sanoo.

Kaikkiin Rantasalmen kunnan vuokrataloyhtiön asuntoihin on vedetty valokuitu. 10-megainen liittymä sekä kuitu-TV sisältyvät vuokraan.

– Olemme rakentaneet myös vanhusten palveluyksiköihin valmiuden liittymille, mutta kuitu-TV on sielläkin juuri tulossa käyttöön. Opiskelijasoluasuntoihin puolestaan vedimme 100-megaisen liittymän, kuvailee Johanna Keränen kunnan panostusta. – Toivomme onnistunutta hankekokemusta niin kunnalle kuin operaattorille. Suunnittelemme parhaillaan jatkohanketta kylien suuntiin.

28.5.2020
Kuva: BLC

Lisää uutisia

feed Tarinat

Kuituverkko varmistaa sujuvan huvin ja hyödyn

Kuitua tunturiin -tiedotushanke kertoo kylille, kyläläisille, yrityksille ja kunnille nopean ja toimintavarman valokuituverkon tuomista mahdollisuuksista.

feed Tarinat

Osuuskunta Kuitu16

Osuuskunta Kuitu16 perustettiin elokuussa 2015 rakentamaan ja ylläpitämään valokuituverkkoa Hausjärven kunnan Monniin.

feed Tarinat

Äkäslompolon valokuituverkko rakentuu sinnillä

Kun routa sulaa, alkaa noin kuudensadan asukkaan Äkäslompolossa valokuituverkon rakentaminen. Heinäkuussa valot syttyvät ensimmäisen asiakkaan mediamuuntimeen ja joulukuuhun mennessä tieto…