search

Rahoitus

Laajakaistarakentamiseen ja muihin digitalisaatiota edistäviin hankkeisiin on mahdollista saada julkista rahoitusta eri lähteistä

Kansallinen rahoitus

Laajakaistahankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamiseen on varattu EU:n elpymisvälineestä 32 miljoonaa euroa vuosille 2022-2023.

Parhaillaan uusia hankkeita on suunnitteilla eri puolilla Suomea. Enemmänkin toimijoita toivotaan lähtemään aktiivisesti mukaan laajakaistahankkeeseen. Tukirahoitusta saadakseen tukihakemusten on oltava valmiina syksyyn 2023 mennessä. Suhteellisen tiukka aikataulu vaatii ripeää toimintaa maakuntien, kuntien ja verkonrakentajien taholta.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma eli maaseuturahasto rahoittaa kyläverkkotukea, jota voi hakea rahoitusta laajakaistan rakentamiseen kylälle tai useamman kylän alueelle. Tukea voi hakea kunta, yhdistys, osuuskunta ja pieni tai keskisuuri yritys. Kyläverkon rakentamiseen voi saada 65 % tuen. Uusi Maaseuturahaston ohjelmakausi alkaa vuonna 2023 ja tukirahaa on ennakkotietojen mukaan varattu yhteensä 53 miljoonaa euroa.

EU-rahoitus

Laajakaistahankkeiden ja muiden digitalisaatiota edistävien hankkeiden rahoitukseen on tarjolla useita suoraan EU:sta haettavia rahoitusvaihtoehtoja. Rahoitusta voi hakea vaikka hankkeelle hakisi myös kansallista tukea.

Laajakaistahankkeiden rahoitukseen on tarjolla useita suoraan EU:sta haettavia rahoitusvaihtoehtoja. Rahoitusta voi hakea vaikka hankkeelle hakisi myös kansallista tukea. Suoraan EU:sta haettavaan rahoitukseen sovelletaan kunkin rahaston omia sääntöjä, eikä rahoitus pääsääntöisesti vaikuta kansallisesti myönnettävän tuen määrään.

Lisätietoa rahoituksesta

EU-komission opas laajakaistarahoituksesta arrow_drop_down

EU-komissio julkaisi keväällä 2022 oppaan laajakaistarahoituksesta. Oppaassa esitellään eri julkisen tuen lähteitä, kuten EU:n elpymisrahasto, maaseuturahasto ja CEF Digital -hanke.

Traficomin blogi: Valokuidulla vauhtia kuntien yhteyksiin - valtio osallistuu kustannuksiin arrow_drop_down

Lue Traficomin erityisasiantuntija Aleksandra Partasen blogi laajakaistatukiohjelmasta, jossa on tarjolla 32 miljoonaa euroa valokuituverkkojen rakentamiseen.