search

Kuituverkko varmistaa sujuvan huvin ja hyödyn

Kuitua tunturiin -tiedotushanke kertoo kylille, kyläläisille, yrityksille ja kunnille nopean ja toimintavarman valokuituverkon tuomista mahdollisuuksista.

Lapin Leader-ryhmien yhteinen Kuitua pohjoiseen -hanke auttaa lappilaisia kyliä kyläverkon suunnittelussa ja toteutuksessa. Hankkeiden aikana on rakennettu jo yhdeksän kyläverkkoa, ja neljä on rakenteilla tai odottamassa rahoituspäätöstä.

Kuitua pohjoiseen tiedottaa ja informoi kyliä ja kyläläisiä, yrityksiä ja kuntia nopean ja toimintavarman valokuitupohjaisen laajakaistaverkon tuomista mahdollisuuksista sekä maaseuturahaston rahoitusmekanismeista verkon rakentamiseksi. Seppo Alatörmänen on kiertänyt kymmenissä kylissä kertomassa luotettavien tietoverkkojen tärkeydestä.
– Netti, tietoliikenne, yhteys maailmalle, millä nimellä sitä siten kutsutaankin, on muodostunut jo tärkeimmäksi mediaväyläksi globaalissa maailmassa. Maailma on muutoksen kourissa ja teollistunut yhteiskunta on vauhdilla muuttumassa digitaaliseksi yhteiskunnaksi.

– Työn ja tekemisen rakenne muuttuu vääjäämättä ja toimintaa siirtyy verkossa toimiviin palvelualustoihin (Netflix, AirBnb, yms). Verkossa liikkuvan tiedon määrä kasvaa niin valtavasti vuosittain, ettei sen siirtäminen pelkällä mobiiliyhteydellä onnistu sujuvasti ja luotettavasti, perustelee Alatörmänen.
– Mikäli kylä, alue, kunta tai maakunta haluaa olla mukana kehityksen kärjessä, tarvitaan nopeita ja luotettavia suuren siirtokapasiteetin omaavia tietoverkkoja. Valokuituverkko pystyy vastaamaan tähän haasteeseen. Se mahdollistaa verkostomaisen globaalin liiketoiminnan kehittämisen missä tahansa verkon alueella ja monet pitkien etäisyyksien tuomat ongelmat poistuvat, Alatörmänen jatkaa.

Kuituverkko tuo kuluttajan käytettäväksi niin television teräväpiirtokanavat kuin SOTE-palvelutkin.
– Etätyötäkin voi tehdä juuri siltä omalta mökiltä, jolla on aina tehnyt mieli viettää enemmän aikaa. Homma hoituu ja vapaa-aikana voi keskittyä ammentamaan lisää voimaa Lapin ainutlaatuisista olosuhteista, rauhallisuudesta ja yksityisyydestä.
– Rahaa kyläverkkojen tukemiseen on rajallisesti ja tässä nopeat syövät hitaat, huomauttaa Alatörmänen.

Muun muassa Äkäslompolon kyläverkkoa suunnittelemaan ryhtyneet saivat aluksi apua Kuitua tunturiin -tiedotushankkeesta. Lue tarkemmin, miten verkko rakentuu sinnillä.

17.2.2020

Lisää uutisia

feed Tarinat

Kuituverkko varmistaa sujuvan huvin ja hyödyn

Kuitua tunturiin -tiedotushanke kertoo kylille, kyläläisille, yrityksille ja kunnille nopean ja toimintavarman valokuituverkon tuomista mahdollisuuksista.

feed Tarinat

Osuuskunta Kuitu16

Osuuskunta Kuitu16 perustettiin elokuussa 2015 rakentamaan ja ylläpitämään valokuituverkkoa Hausjärven kunnan Monniin.

feed Tarinat

Äkäslompolon valokuituverkko rakentuu sinnillä

Kun routa sulaa, alkaa noin kuudensadan asukkaan Äkäslompolossa valokuituverkon rakentaminen. Heinäkuussa valot syttyvät ensimmäisen asiakkaan mediamuuntimeen ja joulukuuhun mennessä tieto…