search

Eurooppalaisista kotitalouksista yli 50 % valokuitusaatavuuden piirissä

Vuonna 2021 huippunopeiden laajakaistayhteyksien saatavuus parani Euroopassa. Ensimmäistä kertaa yli 50 %:lla eurooppalaisista kotitalouksista oli mahdollisuus hankkia täysin valokuidulla toteutettu laajakaistaliittymä (FTTH). Langaton 5G-saatavuus yli kaksinkertaistui vuodessa ja on nyt 62 %.

Euroopassa valokuiturakentamiseen kohdistui runsaasti uusia investointeja. Täysin valokuidulla toteutettu liittymä (FTTH, ”kuitu kotiin”) on saatavilla noin 132 000 eurooppalaiseen kotitalouteen. Prosenttiosuutena tämä on 51,2 %, jossa oli kasvua edellisvuodesta noin 7 prosenttiyksikköä. Kuitenkin maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla valokuituinvestoinnit ovat harvemmin kaupallisesti kannattavia ja siksi vaativat julkista tukea onnistuakseen.

Myös langattomien verkkojen saatavuus kasvoi nopeasti. 5G-verkot tavoittivat 62 % eurooppalaisista vuoden 2021 lopussa, mutta vain 2,8 % käytössä olevista mobiililiittymistä oli 5G-tasoisia. 5G-liittymien määrässä Eurooppa on muuta maailmaa jäljessä, verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin (13,4 %) tai Etelä-Koreaan (29,3 %).

Koronapandemia on lisännyt voimakkaasti dataliikennettä eurooppalaisissa internet-verkoissa, kun erityisesti streaming-palvelujen ja videoneuvottelujen käyttö lisääntyi. Keskimääräinen siirretty datamäärä kiinteän verkon laajakaistaliittymässä vuonna 2021 oli 293 Gt/kk, jossa kasvua edellisvuoteen oli 53 %. Liikenteen odotetaan kasvavan 454 gigatavuun vuoteen 2023 mennessä.

Mobiililaajakaistaliittymien dataliikenne liittymää kohden vuonna 2021 oli 8,5 Gt/kk ja siinä oli kasvua peräti 90 % verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan. Vuoteen 2023 mennessä liikenteen odotetaan kaksinkertaistuvan 16,2 gigatavuun.

Teleyritysten energiankulutus jatkaa siirtymää vähäpäästöisempään suuntaan. Kun vielä vuonna 2017 Euroopan teleyritysten energiankulutuksesta uusiutuvista lähteistä oli peräisin 60,4 %, vuonna 2020 osuus oli 75,3 %.

Eurooppa saavutti valokuidulle ja 5G-saatavuudelle asetetut välitavoitteet vuonna 2021, kertoo ”The State of Digital Communication 2022” -raportti (European Telecommunications Network Operators’ Association, ETNO). Raportin tulokset perustuvat noin 40 ETNO-jäsenyrityksen markkinatietoihin eri puolilta Eurooppaa, jotka edustavat noin 70 % koko markkinasta.

Koko tutkimusraportti: The State of Digital Communications 2022 (englanniksi).

Lisää uutisia

feed Yleinen

Kyläverkkotukien julkiset kuulemiset

Löydät täältä kaikki EU:n maaseuturahoituksen kyläverkkotukien julkiset kuulemiset.

feed Yleinen

Lähes 80 %:lla suomalaisista kotitalouksista on saatavilla nopea kiinteä nettiyhteys

Suomen teleyritysten investoinnit ja uusien toimijoiden tulo Suomen laajakaistamarkkinoille vauhdittivat kiinteiden nettiyhteyksien saatavuuden kasvua vuoden 2023 aikana. Syyskuun 2023 lopussa…

feed Yleinen

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko palkittiin laajakaistan edistämisestä

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy (PSSV) palkittiin jaetulla toisella sijalla Euroopan laajuisessa European Broadband Awards -kilpailussa, jossa etsitään parhaita nopeiden laajakaistayhteyksien ja…